Vloerkleden

Een vloerkleed trekt meubels bij elkaar en zorgt ervoor dat en ruimte gezellig en compleet aanvoelt. Zonder een fijn vloerkleed lijken alle meubels eigenlijk maar te "zweven" in de ruimte. Om je geliefde meubels dan ook goed uit te laten komen, is een vloerkleed een must. De volgende vraag is dan natuurlijk: "Wat voor een vloerkleed?"

Vloerkleden zijn er in werkelijk alle soorten, maten, kleuren en materialen. Stoer of vintage, van vilt, wol of katoen, hoogpolig of glad en kleurrijk of neutraal. Om het juiste vloerkleed te vinden, kan soms nog best lastig zijn. Daarom geven we in dit artikel vijf tips om de aankoop van een vloerkleed wat te vergemakkelijken.

  1. Bedenk je goed hoe de maten van een vloerkleed in je huis zullen staan. Wanneer je een vloerkleed voor onder of bij de eettafel koopt, let er dan op dat het vloerkleed ongeveer 60 cm buiten de tafel uitsteekt. Zo kun je nog gemakkelijk met je stoel naar achteren schuiven, zonder van het kleed af te vallen. In de woonkamer kies je een kleed die gedeeltelijk onder verschillende meubels past om de ruimte zo groter te laten lijken. Een kleiner vloerkleed zorgt er juist voor dat een ruimte kleiner en intiemer lijkt. Meet goed op welke maat het vloerkleed heeft en leg op dat oppervlak vast wat kranten en reclamefolders. Zo is het gemakkelijker in te denken hoe het kleed uiteindelijk in je huis zal staan.
  2. Niets zo irritant als een vloerkleed dat wegschuift als je eroverheen loopt. Controleer daarom altijd of het vloerkleed antislip aan de onderzijde heeft. Zo niet, zorg dan voor een goede antislipmat in de maat van het vloerkleed om het verschuiven van het kleed te voorkomen.
  3. Soms zijn twee kleden beter dan één. In hele grote ruimtes, is het vaak lastig om een passend kleed te vinden. Twee kleden die gedeeltelijk over elkaar heen vallen, kunnen dan hetzelfde effect (of misschien nog wel een beter effect) hebben als één groot kleed. Kies twee verschillende kleden in dezelfde stijl of kleurgroep om de ruimte mooi tot één geheel te maken.
  4. Hoewel de meeste kleden rechthoekig van vorm zijn, kan een rechthoekig vloerkleed in een verder ook erg hoekige kamer, de hoekigheid van de kamer extra benadrukken en daardoor een ongezellig effect geven. Een rond vloerkleed doorbreekt de hoeken en zorgt voor een zachte touch aan het verder hoekige geheel. Ook met een rond kleed kun je een groter rond kleed, combineren met een kleiner rond kleed in een andere tint om extra meubels bij een hoek of ruimte te kunnen betrekken.
  5. Denk bij de keuze voor een hoog-of laagpolig kleed aan de ruimte waarin je het tapijt gaat gebruiken. Een hoogpolig tapijt in een eetkamer of werkkamer is doorgaans erg onpraktisch. Vuil van kruimels is lastig tussen de hoge polen uit te krijgen en stoelen blijven ook gemakkelijk achter de lussen hangen. Wel kan een hoogpolig tapijt een ruimte warmer maken en combineert daarom erg goed met meubels van gladde materialen zoals metaal en leer.
  6. Meer tips ontvangen over het vinden van het juiste kleed? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, of kom langs in de winkel. We beantwoorden graag al uw vragen.