Hout

Niets zo warm en gezellig als een houten vloer in huis. Hout is een natuurproduct en past daarmee perfect in zowel een klassiek interieur als een modern minimalistisch Scandinavisch interieur. Een natuurproduct betekend natuurlijk ook dat iedere plank anders is. Hierdoor wordt het patroon van de vloer in ieder kamer net weer een beetje anders. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn van een houten vloer, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Een houten vloer is erg sterk en kan jarenlang meegaan, mits deze goed wordt onderhouden uiteraard. Het onderhoud van een houten vloer hoeft niet moeilijk te zijn. Hieronder vindt je alle informatie die je nodig hebt. Zo ziet je vloer er altijd uit als nieuw.

Hoe moet je een houten vloer onderhouden?

Een houten vloer onderhoud je door dagelijks de vloer even met een stofdoek, Swiffer systeem of stofzuiger af te nemen. Zo voorkom je ophoping van stof en vuil. Dit zorgt er niet alleen voor dat het fijner is om door je huis heen te lopen, maar zorgt er ook voor dat de kleur van het hout altijd helder en intens blijft. Naast het afnemen van het hout met een stofdoek, is er periodiek onderhoud nodig. Dit periodieke onderhoud is afhankelijk van de afwerking die je houten vloer heeft. Zo kan een houten vloer zijn afgewerkt met een laklaag, een waslaag of een olielaag. Dit heeft ieder zijn voor-en nadelen en manier van behandelen.

Hoe onderhoud je een gelakte houten vloer?

Lak vormt een afsluitende laag om de houten vloer heen, waardoor er geen vocht of vuil meer bij het hout kan komen. Lak is er in verschillende glans gradaties en tegenwoordig ook in matte varianten te verkrijgen. Het schoonhouden van een gelakte houten vloer gaat erg gemakkelijk. Een gelakte houten vloer is goed bestend tegen water en kan daarom met een water en sop worden schoongemaakt. Om de laklaag sterk te houden en om slijtage te voorkomen, dient de vloer vier keer per jaar te worden voorzien van een polish laag. Wanneer de vloer na enkele jaren wat vlekkerig lijkt te worden, kan dit komen door teveel polish lagen. Om de vloer hiervan te herstellen, gebruik je een stripper (ookwel polish remover genoemd). Hierna breng je een nieuwe laag polish aan met een polish doek en je vloer is weer als nieuw.

Hoe onderhoud je een Geoliede houten vloer?

Een geoliede vloer heeft vaak een wat natuurlijkere uitstraling dan een gelakte houten vloer. De olie trekt in de poriën van het hout en beschermt het hout zo tegen vocht en vuil. Een geoliede houten vloer heeft een matte uitstraling en is redelijk gemakkelijk in onderhoud. Wanneer er door bijvoorbeeld nagels van huisdieren kleine krasjes in het hout ontstaan, zijn deze gemakkelijk weg te werken met een doek en een beetje van de eerder gebruikte olie.
Wanneer je een houten vloer wilt combineren met een vloerverwarming is olie ook een goede keuze. Omdat de olie in de poriën van het hout gaat zitten en dus geen laag over het hout vormt, zullen er geen barsten in het oppervlak ontstaan door het uitzetten en inkrimpen van het hout.

Een geoliede vloer moet regelmatig worden schoongemaakt met water en groene zeep. De zeep verwijderd het vuil van je houten vloer en zorgt ook voor een extra beschermlaag aan de bovenzijde van het hout. Naast het reinigen met zeep, moet een geoliede houten vloer minimaal twee keer per jaar in de onderhoudsolie worden gezet. Dit zorgt voor extra bescherming wanneer de originele olielaag wordt verdund door slijtage van lopen of heen en weer schuivende meubelen.

Hoe onderhoud je een gewaxte houten vloer?

Een gewaxte houten vloer is bij het aanleggen van de vloer behandeld met impregneer. Wanneer dit eenmaal is gebeurd, kan de vloer verder worden onderhouden en worden bijgewerkt met wax. Tot voor 2001 werd deze methode regelmatig toegepast. Na 2001 werd het gebruik van zogenaamde hardwax olie populairder. Hardwax olie is een mengsel van natuurlijke olieën en wax. De wax sluit de porieën van het hout meteen af, waardoor vocht en vuil niet meer in het hout kan komen. Na behandeling met hardwax olie moet de vloer twee tot drie keer per jaar worden behandeld met onderhoudsolie. Het schoonhouden van een houten vloer met hardwax is erg gemakkelijk. Je kunt de vloer gemakkelijk schoonmaken met een sopje en een dweil, zonder dat het hout hier last van krijgt.

Heeft u verder nog vragen over houten vloeren of het onderhoud daarvan? Neem dan gerust a href="http://seiger.nl/contact">contact met ons op, of kom langs in onze winkel.