Behang

behang kopen, glasvezel, glasvlies behang verwijderen

Wist je dat behang vroeger werd gebruikt om scheuren of vochtplekken op de muur te verdoezelen en de muur weer een egaal uiterlijk te geven? Gelukkig zijn we dat stadium allang voorbij en gebruiken we behang nu ook op een muur van goede kwaliteit. Met behang breng je snel sfeer in de basis van je huis. Behang is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen. Van een mooie romantische bloemenprint tot aan sterk glasvliesbehang. Bij Seiger wonen heb je alle keuze in verschillende soorten en typen behang. Kom gerust langs in de winkel om de volledige collectie te bekijken.

Wanneer je een mooi patroon hebt gevonden, komen we zelf bij je thuis om de muren op te meten en het behang vakkundig aan te brengen. Zo hoef je je zich geen zorgen te maken over het op de juiste manier aanbrengen van het behang.

Glasvliesbehang

Glasvliesbehang is een steeds vaker gevraagd product. Glasvlies (ookwel glasvezelbehang genoemd) wordt gemaakt van hele fijne glasvezels, waardoor het erg stevig en duurzaam is. Door de vezels op een speciale manier te weven en te persen, ontstaan er patronen als blokjes of een visgraat motief.

Hoe breng je glasvliesbehang aan?

Glasvezelbehang kan op verschillende manieren worden aangebracht. Zo zijn er types waarbij er een aparte lijm nodig is, maar ook types waarbij de lijmlaag reeds op het behang aanwezig is. Door de banen door een speciale waterbak te halen, wordt de behanglijm geactiveerd en kan het op de muur worden aangebracht. Een groot voordeel van deze manier van aanbrengen, is dat er schoner gewerkt kan worden waardoor je niet alleen sneller klaar bent met behangen, maar ook achteraf minder rotzooi hebt.

Glasvezel als basis voor verf

Glasvezel behang is vanwege zijn sterkte een perfecte basis om overheen te schilderen. Het kan zelfs meerdere keren met muurverf worden behandeld, zonder dat er problemen ontstaan. Hierdoor gaat glasvezel behang erg lang mee, zelfs wanneer je smaak na een aantal jaren veranderd en er zo nu en dan een nieuw kleurtje op de muur verschijnt.

Hoe verwijder je behang?

Voordat je nieuw behang op de muren kunt aanbrengen, moet het oude behang worden verwijderd. Hoewel het het gemakkelijkst zou zijn als je het oude behang zo van de muur kon trekken, komt er helaas toch wat meer kijken bij het behang van de muur afhalen. Het gemakkelijkst verwijder je het oude behang door gebruik te maken van een speciale behangstomer. Indien je geen behangstomer in huis hebt staan, kun je ook een plantenspuit met lauwwarm water en een beetje zeepsop of afweekmiddel gebruiken als alternatief. Ook heb je een spons, een plamuurmes en eventueel een trapje nodig om ook bij de hogere delen van de muur te komen.

Wanneer er al een mooie vloer in de kamer is gelegd, is het verstandig om deze voor het verwijderen van het behang, goed af te dekken met een zijl.

Het behang losweken

Het behang week je los van de muur door het goed vochtig te maken. Dit doe je door wat lauwwarm water met zeepsop op de muur te spuiten. Zo weekt het behang los van de wand en kun je het vervolgens met en plamuurmes voorzichtig lostrekken. Wanneer alle behang van de muur is verwijderd, borstel je de muur met een harde borstel en wat water na. Op die manier worden ook alle laatste stukjes behanglijm verwijderd en blijft er een mooi schoon oppervlak over om het nieuwe behang op aan te brengen.

Hoe verwijder je glasvezelbehang?

Glasvezel of glasvliesbehang is vaak wat lastiger te verwijderen dan regulier behang. Glasvliesbehang staat ook niet voor niets bekend om zijn sterke eigenschappen. Het verwijderen van glasvezelbehang duurt dan vaak ook wat langer dan het verwijderen van reguliere behang types. Voordat je het behang vochtig maakt zoals beschreven in de vorige alinea, kun je met een behang perforator een aantal gaatjes prikken in de behanglaag. Op die manier kan het water beter in het behang en de behanglijm dringen. Een behang perforator is te koop bij de bouwmarkt of kun je lenen of huren bij diverse verhuurbedrijven of de betere woonwinkels. Omdat glasvliesbehang over het algemeen wordt bevestigd met in water oplosbare lijm, zal ook glasvezelbehang uiteindelijk door het losweken met lauwwarm water loslaten.