Dekbedden

Een koude en gure herfstdag, een grote kop dampende thee, een dik spannend boek en natuurlijk een lekker warm dekbed. Wat kan het toch fijn zijn om zo nu en dan lekker weg te kruipen onder een warm dekbed. Toch hopen wij dat datzelfde dekbed ons in de zomermaanden verkoeling kan bieden als de avonden niet langer koud, maar warm en benauwd zijn. Omdat je zeer waarschijnlijk wel weet of je een koukleum of juist een zeer warmbloedig type bent, koop je een dekbed heel gemakkelijk online. Voor meer informatie over de verschillende typen dekbedden of over de diverse vullingen, lees je het artikel hieronder of bezoek je de verschillende productpagina's.

LEES MEER

Dekbedvullingen

Dekbedden kunnen gevuld zijn met drie verschillende soorten materialen. Al deze materialen hebben voor- en nadelen. Om voor jou de keuze voor het juiste dekbed te vergemakkelijken, hebben we de grootste verschillen voor je op een rijtje gezet.

Dekbedden met wolvulling:

Een dekbed met wolvulling is meestal gevuld met schapen of lamswol, maar kan ook gevuld zijn met kamelenhaar of cashmere. Wol staat bekend om zijn goede klimaatbeheersing. Zo kan een wollen dekbed in de wintermaanden lekker warm zijn, maar in de zomermaanden juist voor verkoeling zorgen. Het vulgewicht van het dekbed is meestal bepalend voor de hoeveelheid warmte die het dekbed afgeeft. Zo is een zwaarder gevuld wollen dekbed dus meer geschikt voor de wintermaanden en een lichter dekbed juist meer geschikt voor de zomermaanden.

De wol kan gemiddeld een derde van zijn vulgewicht aan vocht opnemen zonder klam aan te voelen. Kamelenhaar of cashmere kunnen nog veel meer vocht opnemen zonder vervelend aan te voelen.

Dekbedden met donsvulling

Dekbedden met donsvulling zijn populair vanwege de zachtheid van de vulling. Een donzen deken valt over het algemeen licht en soepel over het lichaam heen. Daarnaast is dons een natuurlijk ademend materiaal, waardoor vocht tijdens de nacht kan worden opgeslagen en tijdens het luchten weer kan worden verdampt. Hoe hoger het percentage dons in het donzen dekbed, hoe beter het dekbed kan ademen en de warmte zal reguleren.

Donzen dekbedden zijn van goede kwaliteit en zullen jarenlang meegaan. Een gemiddeld donzen dekbed heeft een levensduur van wel 20-30 jaar!

Synthetische dekbedden

Dekbedden met synthetische vulling zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan dekbedden met een natuurlijke vulling. De synthetische vulling wordt veelal gemaakt van polyester en kan net als de natuurlijke vulling warmte goed vasthouden. Hoewel meestal anders wordt gedacht, zijn synthetische dekbedden lichter dan dekbedden met een wollen- of donsvulling. Ook zijn synthetische dekbedden gemakkelijk te reinigen. Hierdoor is een dekbed met een synthetische vulling vaak een goede keuze voor mensen met een allergie.

Een nadeel van een dekbed met synthetische vulling is dat de levensduur van het dekbed aanzienlijk korter is dan dat van een dekbed met natuurlijke vulling. Zo gaat een synthetisch dekbed gemiddeld maar 10 jaar mee.

Twijfel je over de aankoop van uw dekbed of heb je vragen over één van onze dekbedden? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je meer dan graag.