Jieldé

Wat is Jieldé

Jieldé lampen kopen online, Loft lamp kopen, 6 arm, bestellen

Jielde is een merk met tijdloze, industriële vloer- en bureaulampen. In 1940 ontwikkelde Jean-Louis Domec zijn eerste bureaulamp. Tijdens de tweede wereldoorlog was het vinden van goede producten erg ingewikkeld en toen Jean-Louis Domec nergens een fatsoenlijke bureaulamp kon vinden om hem bij te lichten bij zijn werk, besloot hij er zelf een te maken. Zo ontstond het lampenmerk Jieldé (afgeleid van de initialen J L D) in 1950.

Unieke lampen, verkrijgbaar in iedere denkbare kleur. Wanneer je op zoek bent naar een mooie vloer- of bureaulamp, uniek maar toch tijdloos dan ben je bij Jieldé aan het juiste adres. Alle lampen in onze webshop zijn verkrijgbaar in alle RAL kleuren en in een matte of glanzende variant.

Op zoek naar een ander model? Vraag het ons! Wij kunnen als offciële dealer namelijk alle modellen en kleuren Jieldé lampen leveren.

Wat betekent Jieldé?

De naam Jieldé is afgeleid van de initialen van de oprichter van het merk: Jean-Louis Domec. Zijn initialen: J-L-D, uitgeproken in het Frans, vormen de naam van het merk Jieldé.

Hoe maak je een Jieldé lamp schoon?

De lampen van Jieldé zijn gemakkelijk schoon te maken doordat ze zijn gemaakt van hoogwaardig staal. Een nieuwe Jieldé lamp behoeft maar weinig onderhoud. Even afstoffen met een droge doek is vaak al voldoende om de lamp mooi en stofvrij te houden.
Een vintage Jieldé lamp is lastiger schoon te maken. Door het jarenlange gebruik van de vintage lampen in allerlei fabrieken is er vaak veel vuil en slijtage op de Jieldé lamp terug te vinden. Als je de lamp echt goed schoon wilt maken, is het aan te raden om de lamp helemaal uit elkaar te halen en ieder onderdeel apart schoon te maken. De lamp kan daarna eventueel nog gepolijst worden om het oppervlak weer helemaal glad te krijgen.

Hoe weet ik of een Jieldé lamp echt is?

Jieldé lampen zijn aan een aantal dingen te herkennen als echt. Zo heeft iedere Jieldé lamp een metalen plaatje met daarop: "Jieldé Lyon made in France". Het plaatje is altijd bevestigd aan de hals van de lampenkap en heeft meestal een opdruk in het zwart, groen of rood. Het plaatje kan op verschillende manieren zijn vormgegeven. De oudere plaatjes zijn vastgeklinkt aan de lamp. Op nieuwere lampen vanaf de jaren '80, worden de plaatjes geplakt. Nog later, vanaf de jaren 2000, worden de lampen ook genummerd.

Van oorsprong waren er nog maar enkele modellen van de Jieldé lampen, de zogenaamde la standard van Jieldé. Pas in 1987 ontstond de Loft lijn en in 2003 werd de Signal lijn geïntroduceerd.
Zo is de populaire Loft 6 arm een lamp die pas vele jaren later in de collectie kwam. Dit, omdat er steeds meer mensen de armen van meerdere Jieldé lampen gingen combineren tot één lamp. Wanneer je dus een Loft 6 arm uit de jaren '50 tegenkomt, is de kans erg groot dat deze lamp is samengesteld uit meerdere lampen. Hierdoor is het geen origineel meer.

Als laatste is de echtheid en oudheid van de Jieldé lamp te zien aan de gebruikte fitting. Originele moderne Jieldé lampen hebben een porseleinen E27 fitting. Oudere lampen hadden een B22 bajonet fitting. De lampen die hier in passen zijn speciale lampen die niet los raken door trillingen van zware machines. Daarom was dit perfect voor een industriële lamp die veel in fabrieken werd gebruikt.

Meer vragen over Jieldé en haar lampen? Neem dan gerust even contact met ons op, dat vinden we leuk.