Wanneer moet ik een matras vervangen?

wanneer moet ik een matras vervangen, wanneer nieuwe matras

Wanneer moet een matras worden vervangen?

Een matras vervangen, wanneer moet dat? De gemiddelde levensduur van een matras is afhankelijk van een aantal factoren zoals het materiaal van de matras, hoeveel de matras gemiddeld wordt gebruikt, of de matras veel transpiratievocht moet opvangen of niet en of de matras goed is onderhouden. Meestal wordt er uitgegaan van een levensduur tussen de 5 en 7 jaar. Een matras vervangen na ongeveer 5 jaar gebruik, is dan ook sterk aan te raden. Na deze tijd loopt de ondersteuning die de matras aan het lichaam kan bieden snel terug en bouwen bacteriën en huisstofmijt zich snel op in het matras. Door deze beide dingen, komt een verouderde matras de gezondheid en nachtrust niet ten goede.

Wanneer je merkt dat een matras niet meer zo goed ondersteund als vroeger, wanner je niet meer uitgeslapen wakker wordt of als er kuilvorming in de matras ontstaat, is het tijd om de matras te vervangen.

Hoe weet ik of er kuilvorming is ontstaan bij mijn matras?

Wij merken vaak dat klanten twijfelen of er kuilvorming in hun matras is ontstaan. Om dit te testen is er een handige truc. Laat de matras nadat je erop geslapen hebt, een paar uur herstellen in zijn beginvorm. Neem dan een (dunne) plank en leg deze in de lengte op de matras. Zorg er nu voor dat de lange zijkant van de matrasrand op ooghoogte is. Meestal is het voldoende om even door de knieën te gaan. Wanneer je onder de plank door kunt kijken, is er inderdaad kuilvorming ontstaan in de matras en is de matras aan vervanging toe. Wanneer de plank netjes recht op de matras ligt, zou het kunnen zijn dat de matras nog even mee kan.

Slapen op een verouderde matras is geen pretje en voorkomt een goede nachtrust. Daarom is het tijdig vervangen van een matras erg belangrijk voor je gezondheid. Twijfel je na deze test nog of de matras toe is aan vervanging? Bel dan een van onze slaapspecialisten op. Zij komen de matras graag objectief bekijken en beoordelen.