Hoe maak je een matras schoon?

hoe maak je een matras schoon, matras schoonmaken tips, matras reinigen

Hoe maak je een matras schoon?

Goed slapen doen we graag in een schoon bed. De lakens gaan regelmatig in de wasmachine maar hoe maak je de matras schoon? Moet dit professioneel gebeuren of kun je zelf je matras reinigen?

De juiste manier om een matras schoon te maken, verschilt per type matras. Een synthetisch matras met een vulling van koud- of traagschuim moet anders schoongemaakt worden dan een matras met een vulling van natuurlijke materialen.

Gemiddeld neemt een matras 1,5 liter vocht per nacht op. Voor een matras met een synthetische vulling is dit slecht nieuws. Het synthetisch schuim kan slecht tegen de zouten en zuren in ons zweet, waardoor de kern van de matras langzaam verpulvert en afbreekt. Na vele jaren zie je deze afbraak door kuilvorming in de matras.

Een natuurlijke matras schoonmaken

Matrassen met een natuurlijke vulling als schapenwol, hebben minder last van de zuren in ons zweet. Dit zorgt ervoor dat een matras met natuurlijke vulling gemiddeld langer meegaat dan een matras met een synthetische vulling. Het schoonmaken van een matras met een natuurlijke vulling en een dicht geweven matrashoes is niet moeilijk. Het is voldoende om de matras 1 keer per week voorzichtig met de stofzuiger af te zuigen. Voor een diepere reiniging sprenkel je eerst wat zuiveringszout (natrium bicarbonaat) op het matras. Door het zuiveringszout vervolgens een dag op de matras te laten liggen, “zuigt” het zout zweet en vuil dieper uit de matras. Na een dag zuig je het natrium bicarbonaat weer van de matras af.

Een topmatras schoonmaken

Een topmatras gevuld met natuurlijke materialen is gemakkelijk te reinigen door hem op een zonnige dag een tijd in de zon te hangen. Het UV-licht afkomstig van de zon, doodt tot 98% van alle bacteriën en virussen. Daarnaast doodt deze methode alle huisstofmijt. Huisstofmijt kan niet tegen frisse buitenlucht. Na een aantal uren buiten, is de topmatras weer helemaal fris.

Een synthetische matras schoonmaken

Het schoonmaken van een synthetische matras dient iets vaker te gebeuren dan het schoonmaken van een natuurlijke matras. Stofzuig beide zijden van de matras regelmatig en draai de matras om, om kuilvorming te voorkomen. Door de matras regelmatig te draaien, slijt de matras gelijkmatiger waardoor er minder snel kuilvorming ontstaat in de matras.

Hardnekkige vlekken uit de matras verwijderen

Soms komt het voor dat er hardnekkige vlekken in de matras ontstaan. Bijvoorbeeld urine- of bloedvlekken. Een bloedvlek verwijder je het beste zo snel mogelijk met een beetje koud water. Gebruik nooit warm water bij bloed. Het warme water zorgt ervoor dat het bloed sneller stolt, waardoor het lastiger uit de stof te krijgen is. Als het bloed al langer in de matras zit, wordt het verwijderen ervan erg lastig. Door de oxidatie van het bloed, trekt de kleur in de matras waardoor de vlek nog maar lastig te verwijderen is. Maak een oplossing van een zout of bakingsoda met een klein beetje water en dep dit voorzichtig op de vlek.

Urine is het beste te verwijderen met een beetje azijn. Dep een vochtige doek met een beetje azijn op de urine vlek. De azijn werkt ontsmettend en neutraliseert eventuele geurtjes.

Hoewel het schoonmaken van een matras niet moeilijk is, is het altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Bescherm je matras daarom altijd met een topmatras. Deze topmatras is gemakkelijker schoon te houden dan de gewone matras en zorgt ervoor dat de onderliggende matras langer meegaat.